|
|
ΚΑΖΑΝΕΜΑΤΑ |
18/9/2014 |
Στις αρχές του
φθινοπώρου ξεκινά μια ιδιαίτερη διαδικασία, μια ιεροτελεστία που οι ρίζες της
μπορεί να χάνονται στα βάθη των αιώνων, αλλά διατηρεί μέχρι και σήμερα
αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά της. Πρόκειται για τα περίφημα καζανέματα.
Λέγοντας καζανέματα εννοούμε τη διαδικασία για
την παραγωγή της κρητικής ρακής (ή αλλιώς τσικουδιάς), και εφόσον σε αυτήν,
πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει ένα καζάνι.. εξ' ού και η ονομασία καζανέματα.
Η ρακή ή
τσικουδιά - το διάφανο μυρωδάτο νέκταρ της κρητικής γης - είναι απόλυτα
συνδεδεμένη με την καθημερινότητα των περήφανων κατοίκων της. Συντροφεύει
πόνους και χαρές, λύπες και ξεφαντώματα, γίνεται αφορμή για ανταμώματα,
πυροδοτεί γλέντια και χορούς… Τα καζανέματα, αυτή η γνήσια έκφραση της κρητικής
παράδοσης, αποτελούν το κεντρικό γεγονός του φθινοπώρου στο μεγάλο νησί.
(Φωτογραφίες: Παντελής Βουτεράκης)
Τα καζανέματα
γίνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου περίοπτη θέση κατέχει φυσικά το
ρακοκάζανο. Ως πρώτη ύλη στο ρακοκάζανο μπαίνουν τα τσίκουδα ή στράφυλλα (πολτοποιημένα
σταφύλια), απομεινάρια του πατήματος των σταφυλιών για να βγει ο μούστος, τα
οποία έχουν μείνει αποθηκευμένα σε μεγάλα βαρέλια για 20-40 ημέρες, μέχρι να γίνει
η ζύμωση. Στη συνέχεια, προστίθεται η κατάλληλη ποσότητα νερού και ανάβεται η
φωτιά. Καθώς το καζάνι αρχίζει να βράζει η διαδικασία της απόσταξης γίνεται
μπροστά στα μάτια σας! Σε μια ώρα, σταγόνα σταγόνα αρχίζει να ρέει το πρώτο
σώμα του αποστάγματος, το πρωτοράκι∙ πολύ δυνατή ρακή, σκέτο οινόπνευμα! Όσο
συνεχίζεται η απόσταξη, η ρακή παίρνει τις σωστές αναλογίες και βαθμούς.
Συνήθως το καζάνι «κλείνει» περίπου στους 18 βαθμούς. Η μοσχοβολιστή ρακή,
αχνιστή ακόμη, δίνει το σύνθημα για τρικούβερτο γλέντι.
Η κρητική ρακή
δεν είναι απλά ένα τοπικό προϊόν. Είναι το απόσταγμα μιας γνήσιας παράδοσης που
αρνείται να σβήσει. Είναι η ταυτότητα μιας κουλτούρας, που εκφράζει με τον
καλύτερο τρόπο την κρητική φιλοξενία.
Πηγή
άρθρου: http://www.visitgreece.gr/el/gastronomy/traditional_products/cauldron_feasts
|
|
|
|